هواپیماهای دشمن ، خارک ،چندین شهر و چند نقطة خوزستان را بمباران کردند که چند هواپیمای دشمن سرنگون گردید . یک هواپیمای خودی نیزدر منطقه بستان سقوط کرد .
با شکست اهداف اصلی عراق در تصرف مناطق و شهرهای استراتژیک ایران ، جنگ بیش از پیش چهره فرسایشی و طولانی به خود می گیرد . بغداد امیداوار است با طولانی شدن جنگ ، ایران منزوی و گرفتار محاصره اقتصادی را به پشت میز مذاکره کشانده ، مجبور به تسلیم نماید . در تهران فرسایشی شدن جنگ ظاهراً با اهداف مسئولین کشور در جهت سر و سامان دادن به وضعیت آشفته نیروهای نظامی و ادامه جنگ تا سرنگونی صدام هماهنگی دارد . هر دو کشور تلاش می کنند خود را برای یک جنگ طولانی مهیا سازند و از ابزارهای نظامی ، سیاسی ، تبلیغاتی و اقتصادی استفاده نمایند .
در سطح منطقه ، ادامه
جنگ ایران و عراق منجر به تعمیق شکاف بین کشورهای محافظه کار عرب که به حمایت از عراق برخاسته اند با دولتهای تندروی عرب ، همچون لیبی و سوریه شده است . دولتهای حاشیه خلیج فارس اگرچه از هر دو کشور ایران و عراق واهمه دارند ، امّا در این مقطع زمانی عراق را تنها سپر دفاعی در مقابل امواج
انقلاب اسلامی ایران ، و حمایت از بغداد را تنها راه مصون ماندن از خطر بنیادگرایی اسلامی می بینند . . درمقابل دولتهای چپ گرای عرب با حمایت از ایران در عین حالی که حربه تبلیغاتی دولت عراق مبنی بر جنگ اعراب با فارسیان مجوس را بی اثر می سازند ، کانال ارتباطی ایران را با جهان خارج باز نگهداشته اند . قدرتهای بزرگ نیز با این که اهرمهای لازم را در جهت تاثیر گذاری بر جمهوری اسلامی در اختیار ندارند ، تلاش می کنند با تعقیب سیاستهای خاص در قبال جنگ ، ظرفیت نفوذ خود را در عراق تعمیق بخشیده ، ایران را وادار به سازش و حداقل کاهش سیاستها و روشهای انقلابی نمایند .
شرح روز
حملات و درگیری های زمینی
جبهه خودی
دشمن با به دست آوردن جا پا در مدخل
خرمشهر در روز گذشته و با عبور از کارون و محاصره پادگان دژ،
خرمشهر را در معرض سقوط قرار داده و فقط مقاومت باقی مانده حماسه آفرینان
خرمشهراست که اجازة تسلط بر این شهر را به سادگی به دشمن نمی دهد. در ساعت 14/30 امروز، سپاه آبادان اعلام کرد که:
خرمشهر در محاصره دشمن است و نیروهای عراقی از سه جبهة را ه آهن، پلیس راه و گمرک پیشروی می کنند. نیروهای خودی تلفات زیادی داشته اند و جنگ خیابانی در ابتدای کوی طالقانی ادامه دارد.
سپاه خوزستان نیز گزارش داد: درگیری سختی بین نیروهای خودی و عراقی ها در پلیس راه و نزدیکی پادگان دژ صورت گرفته است. پادگان توسط نیروهای خودی در حال تخلیه است.
شهربانی آبادان اعلام کرد: در حال حاضر فشار قوای مهاجم شدید است. در اطراف راه آهن نیروها درگیرند. وضع نیروی خودی چندان خوب نیست و در حال عقب نشینی است.
شهربانی آبادان اعلام کرد: پادگان دژ عقب نشنی کرده و دشمن داخل شهر است.
یک مقام آگاه در فرمانداری آبادان ساعت 12/30 امشب اعلام کرد: عراقی ها تقریباً کنترل یک سوم
خرمشهر را به دست گرفته اند و تا خیابان طالقانی پیش آمده اند. امروز عراقی ها
خرمشهر و خصوصاً پادگان دژ را به شدت درهم کوبیدند.
دشمن بعد از ایجاد پل روی کارون در دو محل دارخوین و سلمانیه در دو روز گذشته، تلاش زیادی برای محاصرة کامل آبادان و
خرمشهر به کار گرفته و مخصوصاً درتلاش است با قطع جاده ماهشهر آبادان، تنها راه زمینی ارتباطی آبادان و
خرمشهر را قطع نموده، این دو شهر استراتژیک را به تصرف در آورد. امروز نیز دشمن توان زیادی برای رسیدن به این جاده و همچنین رسیدن به آبادان به کار گرفت. به گزارش سپاه خوزستان: دشمن به 3 الی 4 کیلومتری آبادان رسیده و جاده ماهشهر را زیر آتش توپ
خانه و خمپاره گرفته است. عصر امروز چند تانک دشمن تا 5 کیلومتری جاده آبادان ماهشهر پیشروی کردند که توسط نیروی هوایی کوبیده شدند. امروز 4 میگ عراقی سرنگون شدند. دشمن تا ساعت 2بعدازظهر پیشروی داشته، ولی از آن ساعت به بعد پیشروی آنها سد شد. نیروهای عراقی در این محورحدود 25 تانک، 8 نفربر و چند زره پوش در اختیار دارند و با توپ
خانه حمایت می شوند. امروز 4 تانک دشمن منهدم شد. برادران سپاه آبادان احتیاج فوری به نیروی زرهی دارند، زیرا ستون تانک دشمن به نزدیکی آبادان رسیده است. نیروی پیاده مسلح به آرپی جی 7 و توپ سبک هم بسیار مورد نیاز است.
سپاه ضمن گزارش دیگری در ساعت 21 اعلام کرد: کلیه تماس های زمینی ما با
خرمشهر تقریباً از راه های اصلی و فرعی قطع شده و افراد سپاه در
خرمشهر و آبادان در معرض قتل عام هستند.
همچنین بنابر اعلام شهربانی آبادان: صبح امروز دشمن از هر دو محور پیش رفته و وضع شدیداً بحرانی است و از ایستگاه 8 تا نزدیکی منطقه ایران گاز، به 800 متری شهر رسیده اند.
به گزارش سپاه خوزستان: اهواز امروز از 30 کیلومتری در سمت جنوب و 30 کیلومتری در سمت غرب زیر آتش توپ ها و خمپاره های 120 بود. نیروی عراق در 30 کیلومتری جنوب اهواز در ده خبینه پایین ( غرب کارون ) در داخل ده به استعداد یک گردان رزمی است و نیروهای خودی در فارسیاتو طرفاعیه ( حدود 30 کیلومتری جنوب اهواز، شرق کارون ) مستقر هستند.
سپاه سوسنگرد اعلام کرد: نیروهای عراقی بین بستان و سعیدیه پل زد ه اند و شب گذشته تانک های زیادی را از آن عبور داده اند. بستان ساعت 14 امروز سقوط کرد و نیروهای خودی عقب نشینی کردند. به نظر می رسد عراقی ها قصد دارند بستان را به پایگاه مهمی تبدیل کنند. موقعیت نیروهای خودی در ارتفاعات الله اکبر مستحکم است و توپ
خانه خودی از این نقطه عراقی ها را زیر آتش قرار می دهند. موقعیت نیروهای عراقی در منطقه سوسنگرد، از یک طرف در کرخه کور در جنوب شرقی هویزه در روستای کوهه و از طرف دیگر در منطقه جفیر است که مرکز اطلاعاتی، بیمارستانی و پایگاه عمده آنهاست.
به دنبال تصرف بستان، قوای دشمن به سمت سوسنگرد در حرکت است و قصد تصرف سوسنگرد را دارد.
برابر اعلام شهربانی دزفول: در طول شب گذشته پرتاب موشک های زمین به زمین عراقی ها به دزفول ادامه داشت، ولی چون در داخل شهر اصابت نکرده، خسارت جانی و مالی دربر نداشته است.
نیروهای بسیج روستایی مسلح به تفنگ برنو، طی درگیری هایی با دشمن در جبهه دزفول تعدادی عراقی را کشته و چند کلاشینکف و بی سیم غنیمت گرفته اند.
جبهه های میانی و شمالی
به دنبال ورود دشمن به دهلران در روز گذشته، جاده ربیل به دهلران درتصرف دشمن است. به گزارش سپاه خوزستان: وضع روحی گردان زرهی ( خودی ) مستقر در 40 کیلومتری آبدانان ( شمال شرقی دهلران ) نامناسب است و در روزهای گذشته 20 کیلومتر عقب نشینی کرده اند. این ها احتمالاً به علت نداشتن تماس با جریانات انقلاب در انزوای سیاسی و روحی قرار گرفته اند. نیروهای عراقی تا منطقه مرمر پیش رفته اند و اکنون در 65 کیلومتری آبدانان مستقرند.
به گزارش سپاه غرب: عراق به تازگی سعی بر تقویت مواضع خود در منطقه سومار و باویسی دارد. همچنین دشمن نیروهای خود را از قصرشیرین خارج و در اطراف شهر مستقر کرده است.
طبق اعلام نیروی زمینی ارتش به استناد بازجویی هایی که از پناهنده های عراقی به عمل آمده، استعداد دشمن در منطقه مرزی پنجوین 45 تانک، مسلسل های کالیبر 50 و توپهای 80 و 150 میلی متریو حدود 900 نفر نیروی پیاده است.
حملات و درگیری های هوایی
خارک: امروز چندین نقطة خارک توسط میگ های عراقی بمباران گردید که خسارات چندانی در پی نداشت. در جریان این حملات دو میگ دشمن سرنگون شد.
آبادان و
خرمشهر: در مقابله ای که با هواپیماهای مهاجم در منطقه آبادان و
خرمشهر به عمل آمد چهار میگ دشمن توسط توپ های ضدهوایی سرنگون شد.
بستان: در منطقه بستان یک فروند هواپیمای خودی سقوط کرد و خلبان آن اسیر شد.
اندیمشک: پمپ بنزین بوغدار اندیمشک هدف راکت هواپیماهای دشمن قرار گرفت. به پمپ بنزین خساراتی وارد نشد، ولی چند اتومبیل خسارت دید و حدود 12 نفر جان باختند.
ساعت 19/30 امروز دو هواپیمای دشمن به ایستگاه راه آهن مازو حمله و راکت هایی به طرف آن شلیک کردند که عمل نکرد.
ساعت 15/30، دو میگ عراقی در اطراف حسینیه ( شمال اندیمشک ) چندین راکت پرتاب کردند که خساراتی وارد نشد. سپس به ستونی از ارتش که به طرف خوزستان در حرکت بود، حمله کردند که از طرف ستون با آنها مقابله شد و مقداری خرابی در جاده به وجود آمد. هواپیماهای دشمن به پل زال نیز چند راکت انداختند که عمل نکرد.
سردشت: به گزارش ناحیه 3 ژاندارمری، آمار تلفات بمباران هواپیماهای دشمن در منطقه سردشت 24 کشته و 50 مجروح است که غالباً بستری هستند.
خلاصه اطلاعیه های ستاد مشترک ارتش
اطلاعیه 182
. . . . ظرف روز جاری 6 میگ در آبادان و خارک سرنگون شدند که 4 فروند را پدافند هوایی و دوفروند را جنگنده های نیروی هوایی هدف قرار دادند.
اطلاعیه 183
. . . رزمندگان نیروهای مسلح امروز موفق شدند در منطقه ایلام بیش از 20 تانک عراقی را منهدم و 20 نفر از افراد دشمن را نابود کنند. در این درگیری 2 برادر پاسدار به شهادت رسیدند. . . هم اکنون در اطراف
خرمشهر نبرد شدیدی در جریان است و تلفاتی نیز به طرفین وارد شده است.
اطلاعیه 184
. . . در تاریخ 22/7/59، در منطقه بستان، 4 تانک و یک کامیون عراقی منهدم شد و براثر حمله جنگنده های نیروی هوایی ایران به بندر ام القصرعراق یک ناوچه موشک انداز نابود گردید و یک فروند دیگر شدیداً صدمه دید. همچنین در اثر رشادت های هوانیروز ارتش، پاسگاه های مرزی الشهید و انجیره عراق ویران و تعداد زیادی از پرسنل پاسگاه انجیره کشته شدند و ستون نظامی دشمن که متواری بود، منهدم گردید. یکی از برج های دیده بانی پایگاه کوه میمک نابود و یک کامیون و دو قبضه پدافند ضدهوایی دشمن مستقر در پایگاه خور درهم کوبیده شد.
خلاصه بیانیه های نظامی عراق
بیانیه 77
. . . خسارات دشمن در
عملیات دیشب و بامداد امروز عبارتند از: 67 کشته و 92 مجروح، انهدام یک تانک، دو نفربر، دو خودرو، سه توپ و سه پایگاه موشکی. سرنگونی یک هلی کوپتر در جنوب.
دیشب یک واحد از نیروهای ما به تاسیسات نظامی دهلران حمله و یک فرودگاه نظامی و دو تانک را منهدم کردند و 5 خودرو و مهمات باقی مانده را به آتش کشیدند و سلامت بازگشتند.
خسارات ما: 7 کشته و 23 زخمی و انهدام سه خودرو و یک نفربر.
عملیات هوایی: بمباران ایستگاه راه آهن در راه دزفول تهران، بمباران یک سیستم مولد برق
بیانیه 78
در ساعت 10/30 امروز، سه هواپیمای دشمن به منازل مسکونی بغداد حمله کردند که آتشبارهای ضدهوایی آنها را مجبور به فرار کردند. در جریان این حمله 12 غیرنظامی مجروح و به یک اتومبیل غیرنظامی خسارات وارد شد.
بیانیه 79
براساس اطلاعیه 79 فرماندهی کل ارتش عراق، نیروی هوایی این کشور امروز مراکز توپ
خانه و زرهی اهواز را بمباران کرد و به پاک سازی هسته های مقاومت این شهر پرداخت. پنج جنگنده ایرانی توسط دفاع ضدهوایی عراق سرنگون شد و پنج هلی کوپتر نیز با حمله هوایی عراق در اهواز و آبادان در زمین هدف قرار گرفتند. براساس این گزارش یک هواپیمای عراقی مفقود و دو خودروی نظامی این کشور دچار حریق شده اند.
بازتاب حملات و درگیری ها
رادیو مونت کارلو: در حالی که
جنگ ایران و عراق وارد بیست و سومین روز خود می شود، نبرد در اطراف
خرمشهر و آبادان شدت گرفته و نیروهای عراقی پس از عبور از کارون، به سوی شهر آبادان پیشروی می کنند. بنا به گفته خبرنگاران، شدیدترین نبرد میان نیروهای طرفین در این منطقه ادامه دارد.
رادیو لندن: . . . گفته می شود که سربازان عراقی از محل پل خود بر رود
خانه کارون، در محوطه وسیعی پراکنده شده اند. تعدادی از واحدهای آنها به طرف شمال و به سوی اهواز درحرکتند و برخی دیگر به طرف جنوب و به سوی آبادان، اعلامیه ای که بعداً از طرف عراق منتشر گردید، حاکی از مقاومت شدید نیروهای زرهی ایران بود.
خبرگزاری فرانسه: تانک های عراقی ظاهراً در شرف تسخیر آخرین راهی هستند که به آبادان منتهی می شود یک ستون تانک عراقی در 4-3 کیلومتری این جاده که در شرق آبادان قرار دارد و به بندر
امام خمینی منتهی می شود، مستقر شده است. نیروهای ایرانی همچنان کنترل آبادان و بندر
خرمشهر را در دست دارند.
رادیو اسرائیل: خبرنگار لوموند که امروز با یک هواپیمای نظامی ایران در فرودگاه دزفول به زمین نشست، گفت: فرودگاه های نظامی دزفول که برای فرود هواپیماهای هرکولس و هواپیماهای جنگی دیگر ساخته شده، بدون آسیب هستند و نیروهای ایران در کمال دقت، هواپیماهای مهاجم عراقی را هدف قرار می دهند و در خلال دو روز اخیر نیروهای مهاجم عراق را تا24 کیلومتری پایگاه دزفول عقب رانده اند. خبرگزاری آلمان: عراقی ها هنوز نتوانسته اند شهر دزفول را تصرف کنند. سخنگوی دولت عراق به خبرنگار اشپیگل گفته است اگر دزفول سقوط نماید، جنگ خاتمه یافته است. شایع است که نیروهای عراقی از اهواز و دزفول عقب رانده شده اند.
خبرگزاری فرانسه ( از کرمانشاه ): سه هفته پس از آغاز جنگ به نظر می رسد جبهه غربی جنگ دیگر تثبیت شده است. براساس گزارش
منابع نظامی ایران، نیروهای عراقی چندین شهر مرزی و به ویژه قصرشیرین، خسروی و نفت شهر را تصرف کرده اند. . . براساس گزارش روزنامه نگاران خارجی که از منطقه دیدن کرده اند. نیروهای ایرانی اکنون در اطراف گیلان غرب و سرپل ذهاب مستقرشده، و مواضع دفاعی ایجاد کرده اند. . اکنون سرپل ذهاب ( 30 کیلومتری قصرشیرین )، از سکنه خالی است. قسمتی از گیلان غرب نیز تخلیه شده است و زن ها و کودکان به کوهستان ها پناه برده اند. نیروهای عراقی در سه کیلومتری شهر سرپل ذهاب و 15 کیلومتری گیلان غرب دیده می شوند. ارتش ایران با تانک های آمریکایی ام 60 خود در دره ها مستقر شده است.
رادیو اسرائیل: هواپیماهای ایران امروز برای نخستین بار، در ده روز اخیر، پالایشگاه نفت الدوره واقع در شرق بغداد را بمباران کردند. بنابر آخرین گزارش تایید نشده از بغداد، هواپیماهای ایرانی که 3فروند بودند به پادگان نظامی الرشید نیز حمله کردند. آخرین گزارش موثق از بغداد حاکی است که پالایشگاه نفتی الدوره بغداد براثر حمله هوایی ایران در آتش می سوزد.
جمهوری اسلامی ایران
بیانیه وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی: . . . رژیم عراق در دست زدن به اعمال غیرانسانی سابقه طولانی داشته که شمه ای از آن را به اطلاع مردم جهان می رسانیم: ارسال اسلحه توسط سفارت عراق در پاکستان برای ایجاد آشوب در بلوچستان، ترور شخصیت های فلسطین در پاریس، اسلام آباد، لندن و کویت به دست عمال رژیم بعثی عراق، توطئه ترور وزیر امور خارجه وقت جمهوری اسلامی ایران در کویت که به مجروح و نقص عضو شدن عده ای از دیپلمات های ایرانی منجر شد. حملات عوامل رژیم عراق به سفارت و سایر موسسات ایرانی در بیروت، اقدام مسلحانه نافرجام دیپلمات های عراقی در بن علیه سفارت جمهوری اسلامی ایران که به اخراج چند دیپلمات عراقی از اتریش منجر شد. بمب گذاری عوامل عراقی با همکاری عناصر ضدانقلاب وابسته به سیا، موساد و دیگر سازمان های جاسوسی در محل تشکیل جلسه دانشجویان ایرانی در سانفرانسیسکو، حمله به دیپلمات ایرانی در دهلی نو و مجروح کردن وی، ضبط مواد منفجره نزد دو دیپلمات عراقی در آلمان غربی که به اخراج آن دو منتهی شد. . به راکت بستن دفتر سفارت جمهوری اسلامی ایران در کویت، اشغال سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن که باعث شهید شدن دو دیپلمات ایرانی و انهدام کامل ساختمان سفارت شد. . . . همه از روحیه تجاوز و توطئه در اعماق زمامداران بعث عراق به ویژه علیه جمهوری اسلامی ایران حکایت می کند.
مواضع گروهک ها و ضدانقلاب
اطلاعیه سازمان چریک های فدایی خلق ( اکثریت ): شرکت سازمان چریک های فدایی خلق( اکثریت ) در درگیری های مسلحانه کردستان کذب محض است. سازمان مانه تنها در کردستان بلکه در هیچ نقطه ای از میهن در درگیری مسلحانه با نیروهای جمهوری اسلامی شرکت و دخالت ندارد و با اعلام این حقیقت که جنگ برادرکشی در کردستان خواست امپریالیسم آمریکا و رژیم های ارتجاعی منطقه است، ماه هاست که برای پایان یافتن مخاصمان کردستان تلاش می کند.
سازمان مجاهدین خلق ایران ( منافقین ): در تلگرامی با استاندار خوزستان ضمن اعتراض به مزاحمت ها و اشکال تراشی هایی که عده ای در جهت جلوگیری از فعالیت های ضدعراقی هواداران آن سازمان در اهواز پیش آورده اند، خواستار پایان دادن به تفرقه ها و مزاحمت ها شده اند.
عراق
وزیر خارجه عراق: عراق با اطمینان پیروزی خود، این جنگ را هر قدر هم طول بکشد، ادامه می دهد تا ایران شرایط بغداد را بپذیرد.. ایران همیشه کشور ما را تهدید کرده و دائماً مرزهای ما را مشتنج می کند. ما درصدد هستیم به این تشنج ها پایان داده، یکبار برای همیشه به ادعاهای ایران در برتری طلبی نسبت به کشورهای عربی خلیج خاتمه دهیم.
وزیر خارجه عراق: تا زمانی که ایران آتش بس را نپذیرد، نیروهای عراقی به پیشروی در خاک ایران ادامه خواهند داد، زیرا ایران نمی تواند جنگ فرسایشی را تحمل کند و به جز سوریه و لیبی، سایرکشورهای عربی از عراق حمایت می کنند. . . . اگر امریکا به دست ارسال کمک های نظامی و قطعات یدکی به ایران بزند، از نظر عراق دخالت مستقیم در
جنگ ایران و عراق تلقی خواهد شد.
صدام پیرامون اوضاع منطقه شرقی جهان عرب برای شاه عربستان فرستاده است. یاسین رمضان پیام مشابهی را تسلیم امیر کویت کرد. همچنین عبدالفتاح امین، عضو شورای انقلاب عراق برای توضیح نقطه نظرهای عراق درباره جنگ با نخست وزیر اسپانیا ملاقات کرد و سپس به سوئد رفت.
در چند روز گذشته رژیم بعث عراق 27 نماینده به کشورهای مختلف جهان از قبیل ترکیه، عربستان، کویت، هند، ژاپن، اندونزی، روسیه، اردن و فرانسه. . . اعزام کرده که به تشریح مواضع عراق بپردازند. تلاشهای صلح شورای امنیت روز چهارشنبه برای رسیدگی به جنگ عراق ایران تشکیل خواهد شد. در این جلسه نمایندگان ایران و عراق به تفصیل نظریات دولت های متبوع خود را درباره اختلاف های دو کشور بیان می کنند. دولت ایران به سازمان ملل متحد اطلاع داده که یک هیأت ویژه برای شرکت در مذاکرات به نیویورک خواهد فرستاد. عراق نیز اعلام کرد که حاضر است در جلسات شورای امنیت شرکت کند.
دبیرکل کنفرانس اسلامی: دو کشور ایران و عراق سرانجام جنگ را با پذیرش میانجی گری کشورهای عرب و اسلامی پایان خواهند داد. . مقامات عراقی اقدامات تازه را پذیرفته اند و اکنون منتظر تصمیم تهران هستم.
مواضع و اقدامات کشورها
ریگان، کاندیدای ریاست جمهوری امریکا: . . . ایالت متحده در حال حاضر قدرت آن را ندارد که کار مهمی برای پایان جنگ میان ایران و عراق انجام دهد. تنها کاری که می تواند انجام دهد، این است که از دیگر کشورها بخواهد از درگیر شدن در جنگ خودداری کنند. . اگر او جای پرزیدنت کارتربود، احتمالاً
جنگ ایران و عراق روی نمی داد.
همزمان با جنگ عراق و ایران، شوروی خود را برای نیروی دریائیش در اقیانوس هند آماده می کند.
. . . . عربستان سعودی بنزین تصفیه شده به عراق می دهد. 50
شاه اردن. . . عراق در این نبرد پیروز خواهد شد، چون حق به جانب عراق است و وی از هم اکنون پیروزی عراق را می بیند.
نخست وزیر اردن: رهبران عراق به او اطلاع دادند که دیگر احتیاجی به کمک های نظامی یا اقتصادی برادران عرب خود ندارند و تمام تدابیر لازم را برای یک جنگ درازمدت اتخاذ کرده اند.
تحلیل ها و تفسیرها
رادیو امریکا
. . . . عراق که تاکنون به علت پیروی از یک تاکتیک محافظه کارانه جنگی در برابر مقاومت مصممانه ایرانیان از یک پیروزی قاطع در جنوب ایران محروم مانده، می کوشد با تغییر تاکتیک و دست زدن به مانور همه جانبه، گذشته را جبران کند. نیروهای عراقی که پس از سه هفته محاصره
خرمشهر هنوز نتوانسته اند تمام آن را در اختیار بگیرند، می کوشند با عبور از کارون شهر را دور بزنند و آن را با قطع ارتباط مدافعانش در محاصره خود بگیرند و آبادان را هم محاصره کنند. اگر عراقی ها در تصرف کامل آبادان در بمانند، همچنان که تاکنون از تصرف نقاط استراتژیک ایران عاجز مانده اند، در این صورت دو طرف محکوم به ادامه یک جنگ طولانی و فرسایشی و خسارت بار خواهند بود و در جنگی چنین، غالب و مغلوب مشخص نخواهد بود. عراق آمادگی تحمل شش ماه تا یک سال جنگ را دارد. در حالی که ایران از این آمادگی برخوردار نیست. . . عراق در ارزیابی نیروهای ایران که در زمان شاه تعلیم دیده و مجهز شده بودند، سخت اشتباه کرد و این اشتباه و عدم پیش بینی صدام برای سرنگونی رژیم او کفایت می کند.
رادیو لندن
. . دستیابی به شهرهای
خرمشهر و آبادان از مهم ترین اهداف عراق است، در غیر این صورت موفق نخواهد شد عبور و مرور کشتی ها را در اروندرود کنترل نماید. مقاومت ایرانی ها عراق را مأیوس ساخته است. این یاس زمانی به اوج خود رسید که ایرانی ها تأسیسات شهر فاو را از بین برده اند. ضعف عراقی ها موجب شده آنها پس از مدت ها کندروی، اینک فرمان حمله شدید را به سربازان خود بدهند.
رادیو آمریکا
. . . . . جنگ عراق با رژیم کنونی ایران، اختلافات درونی را در دنیای خاورمیانه بین آرمان های پان عربیسم و پان اسلامیسم آشکار تر کرده است. این جنگ در میان دول ترقی خواه جهان عرب تفرقه به وجود آورد و رقابت های شخصی رهبران عرب را برای کسب قدرت شدت بیشتری بخشید. به علاوه، آمریکا و شوروی را بیش از پیش به داخل منطقه کشاند و به فلسطین ضربة هولناکی وارد ساخت و مسألة اعراب و اسرائیل را از دایره توجه اعراب دور کرد.
رادیو کلن
. . غرب و شرق مصمم هستند بی طرفی خود را در
جنگ ایران و عراق حفظ کرده، با تمام قوا از گسترش جنگ جلوگیری کنند. در دنیای غرب، چه در واشنگتن، چه در بن و چه در بروکسل، مقر جامعه اروپایی، آگاهانه و موکداً سعی در برطرف کردن نگرانی ها می شود. هیچ کس نباید ترسی به دلراه دهد. انبارهای نفتی غرب لبریزند. ذخایر نفتی جامعه اقتصادی اروپا برای صد روز کفایت می کند. . . با این همه، نگرانی و ترس به خصوص در جهان سوم که فاقد
منابع انرژی قابل توجه هستند، مستولی است. 56
رادیو آمریکا
. . . حداکثر سودی که آمریکا ممکن است از
جنگ ایران و عراق به دست آورد، این است که کشورهای حوزه خلیج فارس و همچنین شوروی فهمیده اند که آمریکا آماده است از قدرت نظامی و نفوذ سیاسی خود برای حفظ
منابع حیاتی خود استفاده کند. از سوی دیگر،مسکو همچنان از عراق حمایت می کند و روابط خود را با ایران نیز حفظ کرده است تا مگر در اردوی ایران نیز نفوذ کند. اگر شوروی خود را به عنوان برقرار کننده صلح در این منطقه جلوه دهد، بر نفوذش بسیار افزوده می شود.
. . . استراتژی تازه شوروی این است که جای پایی در ایران و عراق برای خود باز کند و در هر کوششی که برای حل سیاسی اختلافات ایران و عراق به عمل می آید، نقش عمده داشته باشد. امّا اگر شوروی چاره ای جز انتخاب نبیند، صدام را رها می کند تا نفوذ خود را در ایران توسعه دهد.
رادیو آمریکا
. . . هیچیک از کشورهای حوزه خلیج فارس مایل به پیروزی مطلق یکی از دو طرف جنگ نیست، زیرا چنین قدرتی به منزله تهدید استقلال این کشورها به شمار خواهد رفت. مطلوب ترین نتیجه این است که ایران و عراق با سرعت بیشتری یکدیگر را تضعیف کرده، آتش بس را پذیرا شوند.
. . . کشورهای خلیج فارس نمی توانند انکار کنند که عراق بدون تردید پادزهر قدرت بالقوه ایران است، ولی این به آن معنی نیست که کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی مایل باشندعراق به صورت قدرت خلیج فارس درآید. این کشورها با قدرتمند شدن عراق برای مقابله با ایران موافقند، امّا با بلامنازع شدن این کشور در جزیره خلیج فارس به شدت مخالفند.